logo

INSTANT POLENTA – INSTANT MEDITACIJA?

Ali kdaj kuhate polento? Klasično, ki se kuha 2 uri? Instant v 2-3 minutah?

Se sproščate? Klasično 2 uri? Sploh ne? Pa bi, če bi se dalo sprostiti v krajšem času?
V parih minutah? Instant meditacija?

Včasih je veljalo, da se moramo za meditacijo umakniti v »izolacijo«, da se lahko posvetimo sebi, svojim občutkom, sproščanju. Idealno bi bilo, če bi meditirali vsak dan, uro do dve … 

Naša realnost je drugačna. Živimo v obdobju hitrega tempa, napredka in sprememb, ko vse več stvari v našem življenju postaja »instant«: od polente in žgancev, SMS voščil, do FB prijateljev in odnosov. Zakaj ne še sproščanje?

3 predlogi instant sproščanja

  1. Si predstavljate, kako sproščeni bi bili, če bi meditirali 5-8x na dan? Idealno. Po novem je vsakič, ko greste na WC, to vaš novi čas za meditacijo. Predstavljajte si, da skupaj z vsemi izločki odtekajo vse vaše napetosti, skrbi, problemi. Ko perete roke nekajkrat globoko vdihnite in si predstavljajte, da vas čista voda napolni z mirom in energijo. Vzemite si minuto več kot običajno in začutite, koliko bolj sproščeni ste po tem »mini obredu« v primerjavi s prej, ko tega niste počeli. Presenečeni boste, deluje, čeprav se zdi mogoče na prvi pogled preveč preprosto ali celo smešno.
  2. Izkoristite čas, ko čakate (v banki, na semaforju, v vrsti, ko se peljete z busom…) Videli boste, da tudi v minuti, ko čakate, lahko ogromno naredite zase: začutite telo, ugotovite kje ste napeti. Zavestno dihajte v ta del, si predstavljajte, da izdihani zrak raztopi vašo zakrčenost in utrujenost. Vsak nov vdih vas napolni s svežo energijo, sproščenostjo, umirjenostjo.
  3. Ko pridete iz službe utrujeni, s polno glavo težav je idealno, da greste pod tuš in se preoblečete, si zraven predstavljate, da s tem obredom prekinete službeno energijo in vstopite v svoj svet, kjer je mir, kjer čas teče počasneje. Predstavljajte si, da voda spere in odplavi vso utrujenost, sveža čista voda pa nahrani vaše telo in celice, jih obnovi in vas umiri. Predstavljajte si, da vam voda in zrak prinašata vse tisto kar potrebujete.

Ne začnite delati vsega naenkrat, manj je več! Ko se boste znali umirili sredi hrupa, dražljajev in stresa katerih del ste, vam bo to najhitreje pomagalo zmanjšati stres.

emcc eia
emcc esia
global ethics